Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Bošnjak razgovarala s ambasadorom Sattlerom o putu Bosne i Hercegovine ka EU

19.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je održan sastanak ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak sa ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH. Glavna tema sastanka bila je put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, posebno napredak koji je ostvaren u ispunjavanju uvjeta za članstvo.

Kako je u posljednjem Izvještaju o napretku konstatiran značajan reformski pomak koji je država napravila u proteklih godinu dana, ocijenjeno je da je potrebno fokus usmjeriti na implementaciju ključnih prioriteta Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o prilagođavanju BiH zakonodavstva pravnoj stečevini EU (acquis).

Ministrica Bošnjak kazala je da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, uz saglasnost nadležnih institucija za oblast zdravstva u BiH, privodi kraju proceduru za pristupanje Bosne i Hercegovine novom Programu djelovanja Unije u oblasti zdravlja (Program EU4Health). Ministrica je istakla da su za potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU4Health osigurane potrebne saglasnosti unutar BiH. Uskoro se očekuje i službeno potpisivanje sporazuma.

Također, ministrica je podsjetila na izuzetnu saradnju s EU u oblastima obrazovanja, nauke, kulture, rada i zapošljavanja te na brojne projekte koji se u tim područjima realiziraju uz pomoć EU fondova.

Ambasador Sattler podržao je evropski put Bosne i Hercegovine te istakao važnost nastavka reformi i usklađivanja s evropskim standardima.