Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Bošnjak otvorila 47. Plenarni sastanak Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope u Sarajevu

20.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak otvorila je  47. Plenarni sastanak Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope na temu „Jačanje zdravstvenih usluga u zajednici“, koji se održava 20. i 21. juna u Sarajevu, u organizaciji Sekretarijata Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope (SEEHN) i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Na sastanku učestvuju predstavnici iz sektora zdravstva iz devet zemalja članica SEEHN (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Država Izrael, Crna Gora, Makedonija, Moldavija, Rumunija i Srbija) te predstavnici partnerskih organizacija – Svjetske zdravstvene organizacije, Centralnoevropske inicijative, Ministarstva zdravlja Slovenije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i drugi.

Sastanak će pružiti priliku učesnicima za razmjenu iskustava i praksi u organizaciji pružanja zdravstvenih usluga u zajednici među državama članicama SEEHN-e, koji će zajednički iznaći rješenja za unapređenje i jačanje zdravstvenih usluga za dobrobit svakom pojedincu, kojima su one od životnog značaja.

U svom obraćanju ministrica Bošnjak je kazala  kako je potrebno raditi na jačanju kapaciteta zdravstvenih ustanova i njihovih službi kako bi se svim građanima omogućilo pravo na najviši standard zdravlja, odnosno adekvatna kvalitetna zdravstvena usluga i kako bi se te usluge učinile dostupnima svim članovima lokalne zajednice koji imaju potrebu za osnovnim oblicima zdravstvene zaštite.

Predstavnici Bosne i Hercegovine tokom dva dana prezentirat će aktivnosti iz projekata koji se trenutno realiziraju u Bosni i Hercegovini uz podršku EU i međunarodnih donatora, u čijem fokusu je unapređenje obima i kvaliteta zdravstvenih usluga koje se pružaju u zajednici u okviru primarne zdravstvene zaštite i poboljšanje zdravlja i dobrobiti stanovništva.

Plenarni sastanak je drugi događaj u organizaciji zdravstvenih vlasti u Bosni i Hercegovini uz podršku Sekretarijata u okviru jednogodišnjeg mandata predsjedavanja Bosne i Hercegovine SEEHN-om koji je počeo 1. juna 2023. godine, a kojim se ujedno i službeno obilježava kraj mandata predsjedavanja Bosne i Hercegovine, te preuzimanje novog mandata od strane Republike Bugarske.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u maju ove godine, također uz podršku Sekretarijata SEEHN-e, bilo je domaćin Tematskog sastanka na temu „Obezbijediti budućnost zdravstvene radne snage i visok nivo zdravstvene zaštite: Sestrinstvo i babinstvo, izazovi i naredni koraci“ održanog u Banjaluci.

Bosna i Hercegovina je članica SEEHN od njenog uspostavljanja 2001. godine i aktivno učestvuje u radu Mreže putem državnih zdravstvenih koordinatora i njihovih zamjena, koje su imenovala entitetska ministarstva zdravlja i državne kontakt tačke za saradnju sa SEEHN i njene zamjene koju je imenovalo Ministarstvo civilnih poslova BiH.