Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala sa John Kennedy Mosotijem, UNFPA predstavnikom za BiH

22.02.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas se u Sarajevu ministrica Ankica Gudeljević susrela sa predstavnikom UNFPA za BiH, John Kennedy Mosotijem. U otvorenom i srdačnom razgovoru razmijenjena su prethodna iskustva saradnje Ministarstva i UNFPA za BiH kroz oblast zdravstva, obrazovanja i državljanstava.

Na početku razgovora Mossoti je čestitao ministrici Gudeljević na njenoj veoma prepoznatljivoj, otvorenoj, spremnosti za pozitivne pomake kroz polja djelovanja u direktnoj nadležnosti Ministarstva. Dodao je da se raduje saradnji jer se kroz angažman ministrice „prepoznaje sav entuzijazam koji je neophodan za pozitivne pomake“.

Ministrica Gudeljević je naglasila kako je veoma važno pokazati dobru volju i neprestano insistirati na uključenosti svih nivoa vlasti jer bez koordinacije nije moguće postići napredak imajući u vidu posve decentraliziranu vlast u BiH. Protekla, i ujedno prva godina mandata ministrice Gudeljević u cijelosti je bila posvećena Coroni, no to nikako nije značilo i zamiranje rada ostalih segmenata u nadležnosti Ministarstva, od obrazovanja, mladih, kulture, nauke do sporta i socijalne zaštite.

Važan aspekt dalje saradnje UNFPA i Ministarstva bi se ponajprije ogledao kroz aktivnosti koje se odnose na mlade jer su mladi ona snaga društva kroz koju dolaze sve promjene i svi pomaci. Mossoti je istakao da u BiH nema koherentnog angažmana o mladima te da naredni zajednički koraci treba da osnaže međusobnu saradnju svih tijela u BiH a kroz pomoć UNFPA. Ministrica Gudeljević je dodala da je jedan od njenih prvih zadataka bio formiranje Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH i održavanje sastanaka sa nadležnim entitetskim ministarstvima koja brinu o mladima što je rezultiralo pokretanjem ovog pitanja sa mrtve tačke.

Kao naredni zajednički koraci dogovoreni su aktiviranje radne grupe koja se bavi reproduktivnim zdravljem, održati radni sastanak sa entitetskim ministarstvima koja brinu o mladima kao i odjelom u Brčko distriktu te ključne ideje i aktivnosti delegirati pred internacionalnim tijelom što bi ujedno i bio maksimalni opseg rada ovog Ministarstva: kreiranje strategija na međunarodnom nivou. Na kraju je ministrica Gudeljević istakla: „Meni bi lično bilo veoma drago da izgradimo mapu puta, a Lisabonska deklaracija je dobar temelj za to“.