Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević na konferenciji „Mapa puta naučne diplomatije u Jugoistočnoj Evropi međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST)”

14.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Bernu je, u sklopu projekta međunarodnog instituta za održive tehnologije, juče počela konferencija  na visokom nivou posvećena nauci. Na konferenciji, osim delegacije Bosne i Hercegovine, učestvuje još deset država jugoistočne Evrope.

Projekt SEEIIST nastoji razviti regionalni centar izvrsnosti u jugoistočnoj Evropi za biomedicinska istraživanja u liječenju karcinoma.

Visoke delegacije su razgovarale o stvaranju novog istraživačkog centra u jugoistočnoj Evropi. Postrojenje koje će dijeliti osnovne principe CERN -a bit će posvećeno nuklearnim biomedicinskim istraživanjima. Specijalizirat će se za razvoj najnovije tehnologije za liječenje određenih vrsta kancera.

Na konferenciji je SEEIIST zatražio od Švicarske da predsjedava radnim grupama u kojima će biti zastupljene sve zemlje članice projekta, a među kojima je i BiH. Na jučerašnjem skupu učestvovali su Fabiola Gianotti, generalna direktorica CERN-a, i profesor Leonid Rivkin, zamjenik direktora PSI-a.

Deklaracijom o namjerama potpisanoj u CERN-u  2017. godine uspostavljen je SEEIIST kao zajednička regionalna inicijativa između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Republike Kosovo, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije. Hrvatska i Grčka su članice sa statusom promatrača.

Ministrica Gudeljević je izrazila spremnost da BiH učestvuje u ovom projektu u maksimalnom kapacitetu kako bi osnažila naučne kapacitete i time pratila evropski trend podrške nauci.