Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević i Johan Sattler otvorili prvi info dan DESKA Kreativna Evropa

21.11.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas su u  prostorijama Parlamentarne skupštine BiH ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević i šef delegacije Evropske unije u BiH, Johan Sattler otvorili prvi info dan DESKA Kreativna Evropa. Riječ je o programu u kojem je Bosna i Hercegovina učestvovala i u prvom ciklusu ovog EU programa za period 2014.-2020. godine.

Novi saziv DESK-a je formiran putem javnog konkursa, a izabrani su oni s najboljim referencama. Podršku za rad ovom sazivu DESKA je dala i EU. Ministrica Gudeljević je u uvodnom obraćanju zahvalila gospodinu Sattleru na povjerenju koji je ukazao odobravajući novi koncept rada DESKA. 

S budžetom od 2,4 milijarde evra za period 2021.-2027. godine, Evropska unija će pružiti finansijsku podršku desetinama hiljadama umjetnika, radnicima u oblasti kulture i audiovizuelnih medija, organizacijama u oblasti izvedbenih umjetnosti, likovne umjetnosti, izdavačke djelatnosti, filma, televizije, muzike, interdisciplinarne umjetnosti, baštine, kao i industriji video igrica koje sve više uzimaju maha.

Najvažnija korist programa jeste jačanje nivoa zajedništva sa članicama EU, a jačanje evropskih integracija najvažnija je politika koju Bosna i Hercegovina treba da slijedi. Govoreći o kulturi, očuvanje i promocija evropske kulturne i jezičke raznolikosti je veoma značajna za BiH jer bez uvažavanja jednakopravnosti kultura i jezika nema ni prosperiteta za BiH. Promocija i podrška transnacionalnoj mobilnosti kulturnih radnika van države osnažuje kulturne identitete države pred novim auditorijom.

Bosna i Hercegovina je pristupila ovom programu 27. maja 2022. godine, nakon što je provedena sva zakonska procedura i obostrano potpisan Sporazum između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učestvovanju Bosne i Hercegovine u "Kreativnoj Evropi" (2021-2027), programu Unije za kulturni i kreativni sektor.