Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova BiH preuzelo vakcina, donaciju Sjedinjenih Američkih Država

11.01.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                 Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu preuzelo 96.000 doza vakcina protiv koronavirusa proizvođača Moderna, a koje su donirale Sjedinjene Američke Države. Vakcine će biti distribuirane nadležnim zdravstvenim vlastima entiteta i Brčko Distrikta u skladu sa potrebama koje su iskazali.

                Koordinator Sektora za zdravstvo u Ministarstvu civilnih poslova Dušan Kojić rekao je na ceremoniji primopredaje da je do sada Bosni i Hercegovini kroz donacije, direktne nabave i COVAX mehanizam, isporučeno više od 3.600.000 doza vakcina.

                Zamjenica šefa misije Ambasade SAD-a u Sarajevu Deborah Mennuti rekla je da je ova donacija dio američkog globalnog napora protiv pandemije te izraz prijateljstva s Bosnom i Hercegovinom. Naglasila je da je njena država u prošloj godini bila najveći donator vakcina kroz globalni mehanizam COVAX i najavila da će i ove godine donirati dvije milijarde doza vakcina državama širom svijeta.

                Sa današnje ceremonije primopredaje vakcina još jednom je upućen apel svim stanovnicima Bosne i Hercegovine da iskoriste priliku i vakcinišu se, te time zaštite i svoje i zdravlje svojih bližnjih.