Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

„MELS Online“ – Stipendije Evropskog instituta za javnu administraciju (EIPA) za 2022 godinu

16.05.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo za spoljne i Evropske poslove Luksemburga objavilo je poziv za podnošenje aplikacija za stipendije za prisustvovanje na Master studijama iz oblasti evropskih pravnih studija (MELS Online). Ove stipendije su dostupne potencijalnim aplikantima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske. Svrha ove stipendije je da dopusti trojici kvalifikovanih kandidata, koji su već započeli svoju profesionalnu karijeru, da prisustvuju master programu Evropskih pravnih studija u Luksemburgu.

Master program Evropskih pravnih studija (MELS Online) je program koji je ponuđen u okviru Evropskog Instituta za javnu administraciju (EIPA) u Luksemburgu. Osnovna misija Evropskog Instituta za javnu administraciju je da pruži visokokvalifikovane trening kurseve za razvoj profesionalnih, državnih i regionalnih kapaciteta za obavljanje poslova u javnoj administraciji koji se primjenjuju u okviru EU institucija. „MELS Online“ program je dizajniran tako da ostvari dva temeljna cilja i to:

 

  1. Da pruži početnu pozadinu temeljnim pitanjima koja su u osnovi procesa evropskih integracija i
  2. Da ponudi progresivne i uvećavajuće specijalizacije u raznim oblastima Evropskog prava, te da omogući studentima da uspješno rješavaju pravna pitanja na praktičan način.

 

Kriterijumi za podnošenje aplikacije

 

Zainteresovani kandidati trebaju zadovoljiti sljedeće kriterije:

 

  • Posjedovanje diplome završenog fakulteta tj. „Bachelor“ diploma (Diplome sljedećih fakulteta će imati prednost: Pravo, Političke nauke, Ekonomija, Evropske studije ili Moderni jezici),
  • Aktivno znanje engleskog ili francuskog jezika, sa minimalno pasivnim znanjem ostalih jezika certifikovanih priznatom diplomom,
  • Posvećenost uspješnom završetku master programa,
  • Popunjavanje „MELS“ aplikacionog obrasca, koje uključuje i motivacijsko pismo,
  • Pismo preporuke, napisano od strane poslodavca za tražene studijske programe.

 

Stipendije

 

Stipendije pokrivaju sljedeće troškove:

 

  • Cjelokupan iznos školarine, uključujući pristup svim online sesijama i materijalima za učenje na daljinu,
  • Doprinos za međunarodne putne avio troškove za 2 akademske godine (za prisustvovanje na 7 od 15 akademskih vikend sesija „lice u lice“, plus 1 završni put na ceremoniju dodjele diplome u iznosu od 4.900 EUR),
  • Doprinos vezano za smještaj i hranu u Luksemburgu u iznosu od 118 EUR po noći, za ukupno 3 noći za prisustvo po akademskom vikendu „licem u lice“.

 

Proces prijema

 

  • Online video intervju je planiran da se održi u periodu od 01.06. do 22.06.2022. godine,
  • Konačna odluka o prijemu biće donijeta 24.06.2022. godine,
  • U slučaju da primljeni kandidati povuku svoju odluku o registraciji, školarina će biti ponuđena sljedećem najboljem kandidatu sa liste.

 

Rokovi

 

Krajnji rok za prijavu je 31.05.2022. godine.

 

Ostale informacije

 

Više informacija se može pronaći preko sljedeće web stranice: www.eipa.eu/mels