Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI ODBOR, SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA I UJEDINJENI NARODI UDRUŽILI SU U BORBI PROTIV PANDEMIJE COVID-19

01.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na olimpijski dan, 23. juni 2020. godine, Međunarodni olimpijski odbor, Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi započeli su partnerstvo na ohrabrivanju pojedinaca i zajednica širom svijeta u preduzimanju aktivnosti za kampanju #ZDRAVI ZAJEDNO.

U narednim sedmicama olimpijski sportisti pomoći će u pružanju važnih javnozdravstvenih informacija, nadahnjujući ljude da usvoje ili nastave ponašanja, koja će umanjiti pandemiju i osigurati resurse koji promiču tjelesno i mentalno zdravlje.

Koristeći kampanju #ZDRAVI ZAJEDNO, navedeni partneri i sportisti podsticat će na zajedničku i globalnu saradnju potrebnu za smanjenje širenja i učinaka COVID-19.

„Sport može spasiti živote. U posljednjih nekoliko mjeseci vidjeli smo koliko su sport i tjelesna aktivnost važni za zdravlje i dobrobit ljudi. Radeći zajedno sa WHO i Ujedinjenim narodima možemo poduzeti još jedan korak. Olimpijski sportisti dijelit će informacije i najbolje prakse koje su svijetu danas potrebne " , rekao je Predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Tokom proteklih šest mjeseci, pandemija COVID-19 uticala je na svaki kutak svijeta i svaki aspekt našeg života, donoseći sa sobom neizvjesnost, strahove i izazove koji zahtijevaju izdržljivost i upornost da se savladaju. Svijet traži da globalne institucije rade zajedno i da lideri daju pouzdane i vjerodostojne informacije iz izvora u koje vjeruju. Olimpijski sportisti mogu biti pouzdan glasnik za ove informacije.