Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI KOMITET I URED UJEDINJENIH NACIJA ZA DROGE I KRIMINAL U PARTNERSTVU ZA RJEŠAVANJE KRIMINALNIH RADNJI U SPORTU

04.08.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Rješavanje kriminala u sportu i kroz njega, zaštita vjerodostojnosti sporta i jačanje strateškog partnerstva između Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Ureda Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) bila su ključna pitanja o kojima su razgovarali predsjednik MOO-a Thomas Bach i izvršni direktor UNODC-a Ghada Waly, putem video konferencije.

Predsjednik Bach naglasio je važnost zaštite kredibiliteta vrednovanja sporta i „pozitivne uloge koju sport ima u smislu društvene uključenosti, sprečavanja droga i nasilja i rehabilitacije“.

Gospođa Waly je također naglasila da je „sport ključan u pomaganju u izgradnji nakon COVID-19 i promicanju ravnopravnosti spolova i jačanju položaja žena“ te naglasila važnost povećanja kredibilnosti sporta borbom protiv korupcije na svim razinama.

Uz poDRŠKU Vijeća Evrope, Unije evropskih fudbalskih saveza (UEFA), Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) i Međunarodne federacije za bob i sanjakanje (IBSF) ) organizirana je dvodnevna virtualna radionica s ciljem rješavanja problema manipulacije sportskim takmičenjima.

Radionica je poslužila da bi se istaknule postojeće dobre prakse i primjeri kako tijela za provođenje zakona, kazneno pravosuđe, sportske organizacije i drugi povezani dionici mogu spriječiti, otkriti i sankcionirati manipulaciju sportskim takmičenjima.

 

Više na linku: https://www.olympic.org/news/ioc-and-unodc-enhance-partnership-to-tackle-crime-in-and-through-sport