Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

MEĐUNARODNI DAN I EVROPSKA NOĆ MUZEJA U BOSNI I HERCEGOVINI 14.-18. maj 2022. godine

13.05.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Manifestacija Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u Bosni i Hercegovini održaće se u periodu od 14. – 18. maja 2022. godine.

Muzeji širom Bosne i Hercegovine pozvani su da učestvuju u ovogodišnjoj proslavi Međunarodnog dana muzeja te da kroz temu Moć muzeja (Museums The Power of) istraže na koje sve načine mogu pozitivno uticati na društvo i svijet oko sebe.

Misija muzeja se kroz godine uspješno uvećava podižući svijest o važnosti muzeja i njihovom doprinosu u razvoju društva.

Inicijativu od 1977. godine vodi Međunarodni savjet muzeja (ICOM) kao predstavnik svjetske muzejske zajednice, s vizijom za jednaku važnost prirodne i kulturne, materijalne i nematerijalne baštine.

ICOM Bosne i Hercegovine već 17 godina, na inicijativu Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM), potiče bosanskohercegovačke muzeje da obilježavaju Međunarodni dan muzeja kako bi se javnost upoznala s različitim aspektima rada i djelovanja muzeja, njihovim problemima, te spoznala važnost ovih institucija za društvo i njegov razvoj.

Muzeji su tu da nas uče o našoj prošlosti i otvaraju naše umove novim idejama – koji predstavljaju dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti.

Međunarodni dan muzeja 2022 ima za cilj istražiti na koje sve načine muzeji mogu pozitivno uticati na društvo i svijet oko sebe, ali i istražiti potencijal muzeja koji kroz tri aspekta donose pozitivne promjene u svojim zajednicama:

  • Moć ostvarivanja održivosti:

Muzeji su strateški partneri u implementaciji Ciljeva održivnog razvoja Ujedinjenih nacija. Kao ključni akteri u svojim lokalnim zajednicama, oni doprinose širokom izboru ciljeva koji uključuju podsticanje socijalne ekonomije, te širenje naučnih informacija o izazovima u okolišu.

  • Moć inovacija na digitalizaciji i pristupačnosti:

Muzeji su postali inovativni tereni za igranje gdje se nove tehnologije mogu razviti i primjeniti na svakodnevni život. Digitalne inovacije mogu učiniti muzeje pristupačnim i angažovanim, pomažući publici da razumije složene i nijansirane koncepte.

  • Moć izgradnje zajednice kroz obrazovanje:

Kroz muzejske zbirke i programe, podržavanjem demokratskih vrijednosti i pružanjem cjeloživotnog učenja muzeji doprinose izgradnji informiranog i angažiranog civilnog društva.

Molimo vas da programe vaših institucija šaljete na icombih@gmail.com

Više o manifestacijama i smjernicama, te načinu održavanja možete pročitati na sljedećoj web stranici:

https://icom.museum/en/news/international-museum-day-2022-the-power-of-museums/