Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

La Ninja otvara vrata toploj jeseni

14.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Očekuje nas topla jesen bez velikih padavina, kao i čitav Mediteran. U najnovijoj klimatskoj prognozi Svjetske meteorološke organizacije, koja je objavljena 09. septembra, stoji da bi cijela sjeverna Zemljina polulopta mogla ući u toplu i prilično sušnu jesen, bez uobičajenog nivoa padavina, što bi neke dijelove Zemlje moglo dovesti na ivicu katastrofe i produžiti već postojeće suše.

Svi su izgledi da će La Ninja, jedan od dva okeansko-atmosferska fenomena, ove godine biti slaba, bez izraženog uticaja na kopno.

Ali, upozorava se u klimatskoj prognozi Svjetske meteorološke organizacije, čiji je cilj smanjiti sve razornije uticaje vremenskih nepogoda na ljude i doba, u dijelovima koje budu zahvatali uticaji oslabljene La Ninje doći će do znatnog uvećanja količine padavina, što će uzrokovati razorne poplave.

Uz ovakva predviđanja suhog i toplog vremena, stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije upozoravaju da El Ninjo i La Ninja nisu jedini fenomeni, koji utiču na klimatske i meteorološke prilike, ta da će, uprkos svemu, kišobran „za svaki slučaj“ biti jedina garancija da ćemo imati suhu glavu.

 

Opsežnije o klimatskim predviđanjima WMO na linku:

https://public.wmo.int/en/media/press-release/weak-la-ni%C3%B1a-may-re-emerge