Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Konačni GPS III satelit dostupan za lansiranje

09.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Komanda svemirskih sistema (SSC) proglasila je GPS III svemirsko vozilo 10 (SV10) dostupnim za lansiranje, označavajući završetak napora na modernizaciji konstelacije i proizvodnju za program GPS III.

“Završetak desetog i posljednjeg svemirskog vozila GPS III je značajna prekretnica za modernizaciju GPS-a,” rekao je Scott Thomas, programski menadžer GPS III za GPS Space Vehicles Acquisition Delta u okviru SSC-ovog direktorata za vojne komunikacije i PNT. „Ovo ne bi bilo moguće bez saradnje, komunikacije i odgovornosti naših partnera iz industrije i vlade. Doprinosi programa GPS III podupiru potrebe američke nacionalne sigurnosti za naše vojne upotrebe i za više od četiri milijarde GPS korisnika širom svijeta.”

GPS III sateliti pružaju poboljšane performanse i preciznost kroz niz poboljšanja, uključujući povećanu zaštitu signala uz poboljšanu preciznost. GPS III također isporučuje novi L1C signal dizajniran za interoperabilnost sa sličnim GNSS-om i proširuje civilni L5 signal, nazvan sigurnost života, koji još nije u funkciji.

GPS III SV06 je lansiran na vozilu SpaceX Falcon 9 Block 5 18. januara, a operativni prijem je proglašen 31. januara. GPS III SV07, SV08, SV09 i SV10 čekaju lansiranje u Lockheed Martinovom pogonu za obradu GPS III u Watertonu, Colorado.

https://www.gpsworld.com/final-gps-iii-satellite-available-for-launch/