Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Kako pronaći efikasan model finansiranja obrazovanja odraslih?

08.04.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

“Finansiranje učenja i obrazovanja odraslih” bila je tema webinara kojeg su organizirali Institut za međunarodnu saradnju njemačkog saveza Visokih narodnih škola (DVV International) i Međunarodno vijeće za obrazovanje odraslih (ICAE).

Učesnici webinara su kroz diskusiju i predstavljanje rezultata dvije studije slučaja pokušali doći do odgovora na pitanje “Kako osigurati model održivog finansiranja obrazovanja odraslih koje će biti primjenjivo za većinu zemalja?”.

Kako je rečeno, o ovom izrazito kompleksnom pitanju se često razgovara, urađene su brojne studije i projekti, no izazovi finansiranja obrazovanja odraslih u modernom svijetu ostaju.

Posljednji podaci iz Globalnog izvještaja o obrazovanju odraslih pokazuju da se manje od 2 posto od ukupnog budžeta za obrazovanje izdvaja za obrazovanje odraslih te da se ulaganja iz javnih fondova kontinuirano smanjuju.

S druge strane se povećava ulaganje privatnog sektora u učenje i obrazovanje odraslih. Raspravljalo se koji model finansiranja je najefikasniji za ovu oblast obrazovanja – javni, privatni ili kombinovani. Istaknuto je da upostavljanje javno-privatnog nosi brojne prednosti, poput iznalaženja nedostajućih sredstava, podsticanje inovativnosti i efikasnosti, povećanje upisa u programe obrazovanja odraslih. Međutim, vlade moraju ostati glavni nosioci aktivnosti obrazovanja odraslih s obzirom na značaj koji ono ima na pojedinca, ekonomije i društvo u cjelini.   

 

Istraživanje “Finansiranje učenja i obrazovanja odraslih” možete preuzeti na sljedećem linku: http://icae.global/en/wp-content/uploads/2021/03/Financing-Adult-Learning-and-Education.pdf