Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

IZVRŠNI ODBOR SVJETSKE KARATE FEDERACIJE USVOJIO KLJUČNE ODLUKE NA SASTANKU ODRŽANOM PUTEM VIDEOKONFERENCIJE

02.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Izvršni odbor Svjetske karate federacije (WKF) sastao se u ponedjeljak 22. juna 2020. godine putem videokonferencije kako bi pojednostavio plan organizacije usred trenutačnih zahtjevnih okolnosti uzrokovanih globalnom pandemijom koronavirusa.

Dalekosežne odluke donesene su na sastanku kojim je predsjedavao predsjednik WKF Antonio Espinós. Izvršni odbor odlučio je odgoditi sljedeće izdanje Svjetskog prvenstva za 2021. Najveći događaj u karateu, koji je trebao biti održan ove godine u Dubaiju, održat će se na istom mjestu u novembru 2021. zbog neizvjesne situacije koje je prouzrokovala epidemija COVID-19. Upravno tijelo WKF-a složilo se odgoditi turnir kako bi se zajamčila dobrobit i sigurnost sportista, članova osoblja i navijača. Slijedom toga, Kongres WKF koji se planirao održati u Dubaiju u novembru također će biti odgođen za 2021. godinu.

Trenutačno stanje kalendara takmičenja 2020. pregledano je nakon otkazivanja posljednjih događaja, dok je okvirni prijedlog kalendara za 2021. i 2022. revidiran.

Učinci koronavirusne pandemije također su analizirani. Izvršni odbor odobrio je zdravstveni i sigurnosni protokol kako bi se sport prilagodio novim uvjetima uzrokovanim COVID-19. Ovaj protokol ima za cilj pružiti skup smjernica nacionalnim federacijama i klubovima kako bi se osiguralo najbolje okruženje za bavljenje sportom uslijed posljedica globalne pandemije. Novi protokol o sigurnosti i zdravlju bit će objavljen uskoro.

Predstavljena su ažuriranja o napretku takmičenja u karateu na Olimpijskim igrama Tokio 2020. i Omladinskim olimpijskim igrama Dakar 2022. Raspravljalo se o reorganizaciji sudačke komisije i izmjenama propisa o rangiranju, koje je predložilo Komisija za rangiranje WKF-a. Uz to, razmatrane su i mogućnosti organiziranja kampa za mlade WKF kasnije ove godine.

„Porodica karatea radi nevjerojatan posao kako bi iskoristila najbolje u ovim teškim vremenima. Radujemo se što ćemo nastaviti maksimizirati brojne vrijednosti našeg voljenog sporta i nadamo se da ćemo moći nastaviti slaviti izvanredne učinke naše discipline u društvu. Dok dođe trenutak vraćanja u normalno stanje, siguran sam da će svijet karatea i dalje biti ujedinjen i raditi u istom smjeru kao što smo pokazali proteklih mjeseci “, rekao je predsjednik WKF-a Antonio Espinós.