Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Italijanski ljekari u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova posjetili nekoliko bolnica u BiH

28.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Tokom juna i jula, a na zajedničku inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH i Ambasade Republike Italije u BiH, organizirane su posjete eminentnih italijanskih vojnih doktora Dr. Pasquale Giannelli i Dr. Marino Trivisani bolnicama i domovima zdravlja u Bosni i Hercegovini.

U Banjaluci je 25.6.2020.godine organiziran sastanak sa direktorom UKC Republike Srpske i saradnicima, a nakon toga i sastanak sa načelnicima i glavnim sestrama Klinike za infektivne bolesti, Klinike intenzivne medicine za nekiruške grane, Klinike za anesteziologiju i reanimaciju, Urgentnog centra i Zavoda za kliničku mikrobiologiju. Razmijenjena su iskustva u radu sa COVID pacijentima i diskutirano je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u obje države.

Istog dana održan je i radni sastanak sa menadžment timom JZU Univerzitetske bolnice Foča, na čelu da direktorom bolnice, ljekarima, medicinskim tehničarima i ostalim saradnicima. Tom prilikom su razmijenjena iskustva o liječenju pacijenata oboljelih od  COVID-19 i  o terapiji u liječenju ovih pacijenata.

Gostujući liječnici su obišli odjele Kliničkog centra Banja Luka i  JZU Univerzitetske bolnice Foča, gdje im je prezentirana organizacija rada sa COVID-19 pacijentima, od prijemne ambulante do ležećih pacijenata.

Programom posjete doktora Trivisani i Giannelli obuhvaćena je i  JZU Bolnica Zvornik gdje je 17.7.2020 godine organizovano predavanje o aktuelnim pitanjima o COVID-u 19. Predavanje je održano u Domu omladine u Zvorniku, a prisustvovalo je oko 40 zdravstvenih radnika (doktora i medicinskih sestara- tehničara) iz Bolnice Zvornik i Doma zdravlja Zvornik koji su ovo predavanje ocijenili veoma korisnim i edukativnim.

U toku dosadašnjeg boravka u BiH italijanski doktori su posjetili i bolnice u Bihaću, Bosanskoj Krupi, Mostaru, Bijeljini i Brčkom, a planirana je i posjeta i bolnici u Trebinju.

Uposleni u posjećenim zdravstvenim ustanovama izrazili su zahvalnost vojnim liječnicima iz Italije dr Pasquale Giannelli i Marino Trivisani, na posjeti i razmjeni iskustava njihovih država u odgovoru na pandemiju COVID-19.