Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Informacija u svezi Globalnog samita Međunarodne organizacije rada o COVID-19 i svijetu rada Izgradnja bolje budućnosti rada (1-9. jula 2020.)

14.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

 

Međunarodna organizacija rada (MOR) organizovala je Globalni samit o COVID-19 i svijetu rada „Izgradnja bolje budućnosti rada“ koji je poslužio da tripartitni učesnici razgovaraju o ekonomskom i socijalnom učinku pandemije COVID-19, posebno se oslanjajući na Stogodišnju deklaraciju za budućnost rada koja će doprinijeti jačanjunapora u oporavku nakon pandemije. U globalnim diskusijama o COVID-19 i svijetu rada uzelo je učešće više od 50 šefova država i vlada, kao i istaknuti svjetski poslodavci i sindikalni lideri, generalni sekretar UN-a, Antonio Guterres, kao i šefovi mnogih UN i međunarodnih agencija. COVID-19 i njegove ekonomske, finansijske i radne posljedice bacili su svijet u krizu neviđenog obima i razmjera. Ukazano je na potrebu da međunarodna zajednica hitno udruži snage u zajedničkom nastojanju da se izbori s pogubnim ljudskim, ekonomskim i socijalnim učinkom pandemije.

Samit je organiziran online u dva dijela, prvi regionalni događaji su se odvijali 01. i 02. jula, dok su tri globalna događaja održana u periodu od 07. do 09. jula, tekuće godine.

 

Prvog jula (Regionalni događaj arapskih država) su predstavnici arapskih država govorili o borbi sa posljedicama krize izazvane COVID-19 na njihove ekonomije i tržišta rada, ukazavši da je potreban sveobuhvatan i inkluzivan pristup. Također, ukazali su i na važnost koordiniranih napora kako bi se zaštitili svi pojedinci, uključujući najugroženije poslodavce i radnike.

 

Drugog jula (Azijski i pacifički regionalni događaj) direktor Međunarodne organizacije rada Guy Ryder je upoznao učesnike samita sa izazovima koje je COVID-19 nametnuo svijetu rada u regiji i podstakao planiranje uloge MOR-a u oblikovanju budućnosti rada poslije COVID-19. Potom se diskutiralo kako budućnost rada poslije COVID-a može promovirati održiv i inkluzivan rast, te puno i produktivno zapošljavanje, pristojan rad za sve. Akcenat je stavljen na pitanje kako promocija socijalne pravde i socijalni dijalog mogu biti postavljeni kao središnji ciljevi procesa oporavka, te na koji način se mogu ojačati sposobnosti organizacija poslodavaca i radnika da institucionaliziraju tripartitni socijalni dijalog.

 

Drugi dio samita od 07. do 09. jula (Azija i Pacifik, Arapske države, Afrika, Evropa i Centralna Azija i Amerika) je prikazan u kombinaciji uživo i snimljenih filmova sa svih regionalnih događaja, uz intervjue i video zapise, kao i reakciju MOR na COVID-19. O izazovima i mogućnostima rada u toku pandemije govorili su šefovi država i vlada članica MOR, istaknuti globalni poslodavci i vođe sindikata i čelnici međunarodnih organizacija.Zadnji dan samita ministri, sindikati i čelnici poslodavaca iz velikog broja država članica osvrnuli su se na informacije o prethodnim događajima s ciljem informiranja o budućim aktivnostima MOR za provođenje Stogodišnje deklaracije za budućnost rada u kontekstu oporavka od pandemije