Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Imperativ borbe protiv suša

16.05.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Suše su globalna prijetnja, koja će odrediti budućnost čovječanstva, ali i eko-sistema od kojih zavisi opstanak života, uključujući i ljudsku vrstu.

Ovo sumorno predviđanje objavljeno povodom Dana suše, koji se obilježava 17.06., i biće ugrađeno u WMO-ov izvještaj o stanju globalne klime za 2021. godinu, koji će naglasiti devastirajuće posljedice suše.

U mnogim dijelovima naše planete je došlo do smanjenja vlage u tlu, što se direktno odražava na poljoprivrednu proizvodnju, a ubrzano otapanje glečera znači manji priliv slatke vode u rijeke, dok se količina i vrijeme trajanja padavina mijenja. Neki dijelovi svijeta postaju sve sušniji, dok drugi imaju sve više problema s poplavama, - stoji u izjavi generalnog sekretara WMO-a, prof. Petteri Taalas-a.

Izvještaj o sušama je uvjerljiv poziv na akciju:

• Suše su uzele najveći ljudski danak, otprilike 650.000 smrtnih slučajeva od 1970. do 2019. godine, iako predstavljaju 15% prirodnih katastrofa

• Od 2000. godine broj i trajanje suša porasli su za 29%

• Od 1970. do 2019. godine, vremenske, klimatske i vodene opasnosti činile su 50% katastrofa i 45% smrtnih slučajeva povezanih sa katastrofama, uglavnom u zemljama u razvoju

• Od 1998. do 2017. godine, suše su izazvale globalne ekonomske gubitke od otprilike 124 milijarde USD

• 2022. godine više od 2,3 milijarde ljudi suočava se sa manjkom vode; skoro 160 miliona djece izloženo je teškim i dugotrajnim sušama.

Svjetska meteorološka organizacija naglašava da je obnova tla, bazirana na osnaživanju degradiranih ciklusa vode i borbi protiv gubitka plodnosti, jedno od najsveobuhvatnijih rješenja.
Imperativ je obnoviti naše prirodno okruženje, oponašajući prirodu i stvarajući funkcionalne ekološke sisteme, naglašavaju u WMO.

 

https://public.wmo.int/en/media/news/step-action-drought