Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Globalno sezonsko ažuriranje klime pruža smjernice o temperaturama, padavinama

22.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Prema novom Globalnom sezonskom ažuriranju klime sastavljenom za Svjetsku meteorološku organizaciju (WMO), očekuje se da će temperature morske površine, koje su u maju i junu toplije od prosječnih u velikom dijelu svijeta, imati kao rezultat nad-normalne kopnene temperature, posebno na tropskim širinama i većem dijelu sjeverne hemisfere. Trend globalnog zatopljenja je faktor koji pridonosi tome.

 

Izgledi za klimu temelje se na globalnim modelima predviđanja koje vode centri širom svijeta akreditovani od WMO-a. Proširuje se tradicionalna usredotočenost na El Niño i La Niña kako bi se uključili i ostali klimatski pokretači (poputDipol Indijskog okeana). To pruža informacije za planere unutar sistema Ujedinjenih naroda, vlade, menadžere upravljanja katastrofama i donosioce odluka u klimatsko osjetljivim sektorima. Informacije na nivou države su dostupne od nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi, a regionalne informacije s Regionalnih foruma o klimatskim izgledima.

 

Južnjačka oscilacija El Niño (ENSO) kao i Dipol Indijskog okeana bili su u neutralnoj fazi tokom perioda januar-februar-mart 2020. godine. Očekuje se da će ENSO ostati u prosječnom rasponu u maju i junu.

 

Uprkos odsustvu El Niño u događaju zagrijavanja, prosječne globalne temperature na površini djeluju na gotovo rekordnim nivoima. Prema Koperniku Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze, april 2020. godine bio je najtopliji zabilježen april kao i april 2016. godine, u vrijeme kada je postojao snažni El Niño.Prema međunarodnim setovima podataka, globalne temperature u januaru, februaru i martu 2020. godine također su bile najtoplije ili druge najtoplije na rekordnim podacima,

 

„U doba COVID-19, sada više nego ikad prije, potrebne su nam pouzdane vremenske prognoze i dugoročniji klimatski uslovi, jer temperature i padavine imaju veliki uticaj na ključne ekonomske sektore i sisteme javnog zdravlja, koje je pandemija dovela do ivice propasti", rekao je Petteri Taalas, generalni sekretar WMO-a.

 

„Globalno sezonsko ažuriranje klime daje široki pregled onoga što nas očekuje u narednim mjesecima. Pruža okvir za regionalne i nacionalne klimatske izglede i dopunjuje dodatne proizvode kao što su prognoze sezone tropskih ciklona kako bi se osiguralo da kreatori politika dobiju najbolji mogući savjet, temeljen na naučnim ekspertizama i bliskoj međunarodnoj saradnji proširene zajednice WMO-a", rekao je Taalas.

 

Čak i ENSO-ovi neutralni mjeseci topliji su nego ranije, jer su se temperature zraka i morske površine kao i okeanska toplina povećale zbog klimatskih promjena i to ima veliki uticaj na ekstremne događaje poput tropskih ciklona i obrazaca padavina", rekao je gospodin Taalas.

 

https://public.wmo.int/en/media/press-release/global-seasonal-climate-update-provides-guidance-temperatures-rainfall