Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

GEODETA I PROŠIRENA STVARNOST - PRIPREME ZA BUDUĆNOST

16.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Geodetska profesija doživjela je mnoštvo naprednih tehnologija u posljednje dvije decenije i ne izgleda da će doći do usporavanja u skorije vrijeme. Od robotskih totalnih stanica do laserskog skeniranja i upotrebe više GNSS konstelacija, struka stalno prilagođava ove nove tehnologije u koristan alat za svakodnevne aplikacije. Za većinu geodeta izazov je pratiti ne samo hardver ovih dostignuća, već i softver koji se paralelno razvija. Jeste li u posljednje vrijeme pokušali otvoriti i nacrtati jednostavnu figuru u bilo kojem od industrijskih standardnih CAD programa? Složenost ovih programa, iako unaprjeđuje sposobnosti mnogih tehničkih profesija, tjera čak i povremene korisnike da zadrže redovnu naviku softverskog obrazovanja i obuke. Iako se može činiti primitivnim reći da je praktičar “vježbač” geodet, obuka na radnom mjestu nikada ne prestaje. Taman kad struka misli da nema značajnijih pomaka, s lijevog polja izlazi nešto što nas zaista zasljepljuje. Šta mislim da će biti jedna od sljedećih "velikih stvari" koje će revolucionirati geodeziju? Tehnologija je već tu i moramo se ozbiljno pozabaviti usvajanjem prije nego propustimo još jednu priliku da istaknemo stručnost profesije.

 

Virtualna stvarnost i proširena stvarnost (VR i AR)

 Prvo, moramo znati da se virtualna stvarnost (VR) i proširena stvarnost (AR) razlikuju, iako mnogi ljudi koriste te izraze naizmjenično. Razlike su sljedeće:

Virtualna stvarnost (VR)

 • VR je virtuelni svijet koji stvaraju računari i programiranje,

 • VR je zatvoreno okruženje koje je potpuno sakriveno,

 • Za VR je potreban uređaj (specijalizovane naočare i/ili slušalice),

 • Korisnici u VR iskustvu ograničeni su programiranjem i sposobnostima svog računara,

• VR iskustvo može biti zasnovano na stvarnim uslovima, ali je izmišljeno,

• Korisnici VR -a mogu putovati i iskusiti uslove na stvarnim i izmišljenim mjestima,

 • VR može korisnicima omogućiti iskustvo koje fizički nije moguće u stvarnom svijetu,

• VR je 75% virtualno + 25% stvarno.

Proširena stvarnost (AR)

• AR se obično zasniva na stvarnim fizičkim mjestima,

• AR je otvoreno okruženje koje je djelomično sakriveno,

• U AR -u korisnik kontrolira okruženje,

• AR kombinuje virtuelne elemente i iskustva sa uslovima u stvarnom svijetu,

• Iskustvu u AR -u se može pristupiti putem računara, tableta i pametnog telefona,

 • AR je koristan za vizualizaciju i evaluaciju proizvoda,

• AR je 75% stvaran + 25% virtuelan (standardno pravilo industrije),

Važno je znati ove razlike između dvije tehnologije kako biste primijenili ispravnu za zadatak koji je pred vama. Međutim, oboje će imati važnu ulogu u istraživanju za generacije koje dolaze.Nije moguće učitati kompletne rezultate

 

Korišćenje virtuelne stvarnosti tehnologije za istraživanje

Jedna od najvećih zadaća geodeta je uraditi tačan model uslova lokacije topografskim metodama. Nakon što se topografska izmjena završi, dizajneri web stranica će koristiti ove informacije za stvaranje jedinstvenog projekta koji funkcionira sa postojećim uslovima lokacije. Napredak u CAD softveru i tehnologiji omogućava inženjerima i arhitektama da projektuju u 3D i spoje novu lokaciju sa postojećim uslovima, odvodnjom i komunalnim uslugama. Ovi se dizajni mogu dodatno preraditi u modele virtualne stvarnosti kako bi dionicima projekta bila bolja naznaka što će biti konačni proizvod po završetku izgradnje. Glavni zaključak ovdje je da je geodet odgovoran za postizanje postojećeg modela uslova. Model koji precizno predstavlja predmetnu web lokaciju, ali u digitalnom obliku, omogućuje da dizajn projekta bude učinkovitiji i realniji kako bi ispunio očekivanja klijenta. Geodeti, međutim, neće koristiti virtualnu stvarnost kao proširenu stvarnost iz mnogo dobrih razloga.

Korišćenje dopunjene tehnologije realnosti za istraživanje

 AR je još u povojima. Budući da geodeti imaju interes za postojeće i predložene uslove lokacija, upotreba AR postaje važno oruđe za budućnost. Spajanje predloženih informacija sa postojećim uslovima web lokacije može postati norma, ali kao i mnoge nove tehnologije, struka će morati naučiti kako to prihvatiti. Da bismo stekli bolju predodžbu o tome kako tehnologija radi i zašto geodeti trebaju razmotriti njezinu upotrebu, pogledajmo aplikaciju koja prikazuje AR: Pokémon Go. Da, aplikacija za pametne telefone koja je 2016. zahvatila svijet i očarala mnoge "trenere" da na ulicama traže Ultra loptice i likove. (U svijetu još uvijek ima više od 100 miliona aktivnih igrača.) Igrači svih uzrasta nastavili su tragati za neuhvatljivim predmetima i likovima u visokotehnološkom lovu koji se stalno mijenja, a svi se temelje na stvarnom svijetu oko nas. Spajanjem prikaza u stvarnom vremenu s prikazima igara na nasumičnim geografskim lokacijama, igrači se kreću po našem svijetu koristeći jedan od najboljih primjera AR-a. Kako se to odnosi na geodetsku profesiju? Geodeti bi mogli koristiti AR u svakodnevnim zadacima, ali to bi zahtijevalo potpuno razvijen model 3D dizajna koji bi se mogao stopiti sa postojećim uslovima u njihovom vizuelnom uređaju. Postoje različiti uređaji za korištenje AR -a, uključujući pametne telefone i tablete. Mnogi novi sakupljači podataka sa operativnim sistemima Windows i Android mogu se koristiti i za uključivanje AR -a u rad na terenu. Evo nekoliko primjera AR -a koji se mogu koristiti za geodetske zadatke:

 • Prilikom ulaganja u građevinu, AR se može koristiti za pomoć u strukturi i lokaciji za poboljšanje. Brza vizualna provjera može pomoći da se potvrdi da su proračuni ulaganja u skladu s inženjerskim projektom.

 • Koristite AR za vizuelnu provjeru ugrađenih poboljšanja, uključujući ivičnjake, pomoćne konstrukcije i popločavanje. Svako odstupanje od predloženog dizajna trebalo bi biti sasvim evidentno.

 • Prilikom uspostavljanja granica parcela, AR će pomoći terenskoj posadi da brzo utvrdi da li je izračunata lokacija isprava. Ovo se može koristiti za isticanje unaprijed izračunatih graničnih tačaka i/ili predloženih granica parcele u novi pododjeljak.

Evo nekoliko ideja kako geodeta mogao iskoristiti AR u svakodnevnim zadacima u budućnosti:

• Kako javni programi postaju sve dostupni u datotekama oblika GIS -a s geografskim lokacijama, mogli bi se koristiti s AR -om za vizualno utvrđivanje lokacija na terenu.

• Kako komunalnih usluga postaju dostupni u GIS-oblik datoteke s geografskim lokacijama, oni bi se mogao koristiti sa AR na pomoć vizualno utvrditi lokacije na terenu.

Glavne komunalne i uslužne linije postale bi lakše fizički provjeriti pomoću AR -a.

• Još jedan entitet u obliku datoteke GIS -a, sloj linije parcele, mogao bi se koristiti kako bi pomogao geodetu da shvati gdje vlasnik nekretnine smatra da su linije (linije) suprotne od stvarne spomeničke lokacije.

• Drugi GIS shapefile entitet, parcela linija sloj, može se koristiti za pomoć geometar razumiju gdje je vlasnik imovine smatra linije (e) da se, za razliku od stvarnih monumented lokaciju.

• Sva referentna obilježja i mjerila koja su uspostavile javne agencije koristeći informacije o geografskoj lokaciji mogle bi poboljšati „lov na blago“ potvrđivanja lokalnih referentnih tačaka.• Svi referentni spomenici i mjerila koja su uspostavile javne agencije koristeći informacije o geografskoj lokaciji mogle bi poboljšati „lov na blago“ potvrđivanja lokalnih referentnih tačaka.

Istraživanje korištenjem AR za zaštitu javnosti

 Geoprostorne informacije revolucionirale su naš svijet, pa upotreba AR -a za pomoć u slučaju nevolja potencijalno može spasiti život. Nedavno se jedan kondominij na obali mora u Floridi srušio zbog strukturnog sloma. Iako starost strukture onemogućava da ima bilo kakve digitalne podatke o geografskoj lokaciji, svaki novi sličan razvoj mogao se mjeriti i zabilježiti kako bi se pomoglo u budućim hitnim potrebama. Gotovo sav novi razvoj ima digitalno mjerenje, inženjering i arhitekturu i mora koristiti lokalne vodoravne i okomite datume. Korištenjem predloženih informacija i provjerom sa crtežima zapisa nakon izgradnje, može se stvoriti digitalni zapis. Nije potrebna greška u dizajnu da bi se stvorila javna opasnost. Na primjer, curenje plina moglo bi učiniti bilo koju zgradu, poput stana u Floridi, osjetljivom na katastrofalna oštećenja. Imajući digitalni model podzemne strukture, ekipe za hitne slučajeve mogle bi koristiti AR za pomoć pri lociranju potencijalnih otvorenih prostora u zgradi. Kao što je slučaj s instaliranjem sistema za gašenje požara i izlaza u slučaju opasnosti, troškovi izrade digitalnog modela dovršene zgrade vrijedni su za spašavanje života. Podzemni komunalni koridori unutar gradova, kampusa ili proizvodnih pogona također bi mogli koristiti geoprostorne lokacije za uspostavljanje digitalne karte za buduću upotrebu s AR -om. Za mapiranje postojećih objekata bit će potrebno vrijeme i značajni troškovi, ali bi trebalo zahtijevati da nove lokacije dostave ove informacije za hitne slučajeve i za upotrebu pri projektovanju proširenja unutar lokacije. Korištenje ovih korisnih informacija s AR -om u fazi projektovanja moglo bi dovesti do identificiranja potencijalnih problema prije početka izgradnje. Drugi razlog za planiranje buduće sigurnosti je s koliko se neizvjesnosti suočavamo u današnjem društvu. U vrijeme štampe dolazimo na 20. godišnjicu 11. septembra. Upravo smo gledali kako je Haiti pretrpio još jedan razorni potres. Sezona uragana 2021. također je bila vrlo aktivna, pa je i opasnost na pomolu. Katastrofe se stalno događaju bez ikakvog upozorenja. Naš svijet je mnogo napredniji nego što smo bili na prijelazu stoljeća, pa možemo iskoristiti ovaj napredak za mapiranje naše infrastrukture. Nadajmo se da nikada nećemo morati koristiti digitalne informacije za još jednu katastrofu sličnu 11. septembra. Umjesto toga, upotrijebimo ga kako bismo osigurali da možemo doći do nekoga na udaljenom mjestu ako je potrebno.

Mapiranje i automatizacija puta u budućnost

 Kao što je ranije rečeno, uspostavljanje digitalnog blizanca našeg svijeta moglo bi pomoći u stvaranju bolje karte za uspostavljanje vlasništva nad parcelama, smanjenju građevinskih nesporazuma i pružanju boljih alata za planiranje budućeg proširenja. Hoće li to biti završeno za života? Ne, i sumnjam da će to biti učinjeno u sljedećih nekoliko generacija nakon nas. Međutim, možemo značajno započeti prikupljanjem potrebnih informacija za početak procesa digitalizacije. Tehnologija je nadmašila očekivanja samo u posljednjoj deceniji, pa se možemo samo nadati da će veći napredak pomoći u izgradnji ove digitalne zvijeri. Više arhitekata i inženjera koristi BIM (modeliranje informacija o zgradama) za 3D dizajn i saradnju. Većina općina i županija izgradila je neki oblik GIS -a koji koristi jedan od standardnih geografskih datuma. Geodeti su u potpunosti prihvatili GNSS tehnologiju pa su nacionalni geografski koordinatni sistemi postali norma. Osim toga, vidimo kako veliki broj konsultanata koristi autonomna vozila (vazdušna, hidro i zemaljska) sa fotogrametrijom, LiDAR i SLAM daljinskim mjerenjima. Još jedna dobra vijest je da je računalna moć veća nego ikad i da je prostor za pohranu jeftin za sve ove podatke. Trebali bismo uključiti i način na koji je 5G proširio naš doseg i, uz pohranu u oblaku, možemo raditi s bilo kojeg mjesta. Možemo učiniti mnogo više nego što je većina nas ikada sanjala, pa to moramo iskoristiti u stvaranju digitalnog entiteta koji može biti od pomoći.

 

Kako implementirati najnoviju tehnologiju

Proširena stvarnost jedna je od mnogih novih tehnologija koje geodeti trebaju uvesti u svoj set alata. Mnogi od vas se možda pitaju odakle početi; moj odgovor, ovisno o vašim godinama, može vas uvrijediti. Unajmite generala Zer. Zaista. Kao Gen Xer, spoznao sam svoja ograničenja u tehnologiji i mogućnost da je u potpunosti implementiram. Z generacija, iako nema iskustvo nas lukavih starih momaka, stvari vidi mnogo drugačije. Pametni telefon/tablet/računar, pa čak i najnoviji sakupljači podataka, osmišljeni su s obzirom na njih. Odrasli su igrajući računarske igre zasnovane na virtualnoj stvarnosti, razvili odličnu koordinaciju ruku i očiju i pronašli efikasne načine za obavljanje poslova. Naš geodetski svijet je gotovo potpuno digitalan (kada je zadnji put klijent htio samo papirne kopije?), pa je sada vrijeme da napravimo iskorak i napustimo tablicu za izradu. Imamo od njih mnogo naučiti kao i oni od nas. Zajedno možemo pripremiti geodetsku profesiju za sljedeće generacije. To je za nas bila velika profesija, pa je prepustimo Z generaciji. Bit će im (na kraju) drago što smo to učinili.

 

https://www.gpsworld.com/the-surveyor-and-augmented-reality-ready-for-the-future/