Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Generalna skupština Ujedinjenih naroda potvrdila nove datume olimpijskog primirja

10.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) potvrdila je da će se olimpijsko primirje za Olimpijske igre Tokio 2020. primjenjivati ​​od 16. srpnja 2021. (sedam dana prije otvaranja Olimpijskih igara) do 12. rujna 2021. (sedam dana nakon zatvaranja paraolimpijskih igara). Rezoluciju pod nazivom „Izgraditi miran i bolji svijet kroz sport i olimpijski duh“ izvorno je donesena jednoglasno i ko-sponzorirano od strane 186 od 193 država članica UN-a u prosincu 2019. godine. Međutim, odgađanjem Olimpijskih igara na 2021. godinu datumi sada su sukladno s tim promijenjeni.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach rekao je:

-          „Svojom potporom vlade svijeta još jednom naglašavaju ujedinjujuću moć Olimpijskih igara. Igre su slavlje jedinstva čovječanstva u svoj našoj raznolikosti. Sportaši svih 206 nacionalnih olimpijskih odbora i olimpijski tim MOO-a za izbjeglice uživaju ista prava, poštujući jedni druge i ista pravila koja vrijede za sve bez ikakve diskriminacije. Ova je odluka također snažan znak pouzdanja da će ove Olimpijske igre biti svjetlo na kraju mračnog tunela kojim čovječanstvo trenutno prolazi. Vrlo smo zahvalni svim vladama na ovom povjerenju u Olimpijske igre. "

Tradicija olimpijskog primirja - "Ekecheira" - bila je zaustavljanje svih neprijateljstava, omogućujući siguran prolazak i sudjelovanje sportaša i gledatelja koji sudjeluju na Olimpijskim igrama. Rezolucija iznova potvrđuje da su olimpijske vrijednosti mira, solidarnosti i poštovanja jednako važne danas u svijetu kao i prije 3000 godina, kada su se u Grčkoj prvi put održale drevne olimpijske igre.

Glavni ciljevi koje je MOO slijedio olimpijskim primirjem su mobiliziranje mladih za promicanje olimpijskog ideala, korištenje sporta za izgradnju mostova između zajednica u sukobu i, općenito, stvaranje prilika za dijalog i pomirenje.

Olimpijske igre Tokio 2020. održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021., a slijede paraolimpijske igre od 24. kolovoza do 5. rujna 2021. godine.

 

Više na:https://www.olympic.org/news/un-general-assembly-confirms-new-dates-for-the-observation-period-of-the-olympic-truce

 

 

 

 

NAPOMENA: Olimpijsko primirje, ili grčki ekecheiriaje razdoblje mira i prekida sukoba, koje je omogućavalo natjecateljima i navijačima iz gradova-država nesmetano kretanje i sigurno putovanje diljem Grčke (između grčkih  polisa u drevnoj Grčkoj) tijekom održavanja Olimpijskih igara. Plemenita ideja pacifizma motivirala je i francuskog baruna Pierrea de Coubertina da krajem devetnaestog stoljeća oživi zamrle Olimpijske igre i promovira ih kao sportsku platformu za promicanje mira u svijetu. Za vrijeme tog primirja, prekidaju se sve vrste sukoba, svi ratovi, nemiri i svađe.

Ime "olimpijsko" dobiva jer stupa na snagu početkom Olimpijskih igara, i traje do nijhovog kraja, odnosno 5 dana. Sada pomjereno na 7 dana.