Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Galileo sateliti prolaze magnetno testiranje u ESTEC-u

27.06.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijesti iz Evropske svemirske agencije (ESA)

U okviru ESA Maxwell EMC Facility, svaki Galileo satelit je uključen kao da već radi u svemiru. Postupak testiranja je provjera elektromagnetske kompatibilnosti satelita te svi njegovi sistemi se pokreću zajedno kako bi otkrili bilo kakve štetne smetnje između njih.

Jednom kada su Maxwellova glavna vrata zapečaćena, njihovi metalni zidovi formiraju Faradayev kavez, koji štiti vanjske elektromagnetne signale. Anehogene pjenaste piramide koje pokrivaju njegovu unutrašnjost apsorbiraju unutrašnje signale – kao i zvuk – kako bi spriječile bilo kakvu refleksiju, oponašajući beskonačnu prazninu prostora za satelitsko testiranje.

Glavna antena satelita obložena višeslojnom izolacijom, dimenzija 2,5 x 1,2 x 1,1 metar, prečnika 1,4 m, prenosi navigacione signale L-pojasa. Šesterougaona antena za potragu i spašavanje hvata signale u pomoć i prenosi ih lokalnim službama za hitne slučajeve, doprinoseći spašavanju više od 2.000 života godišnje.

U donjem desnom uglu navigacijske antene nalazi se par infracrvenih senzora Zemlje, kako bi navigacija bila trajno zaključana na Zemlji, tako što će se fokusirati na kontrast između topline Zemljine atmosfere i hladnoće dubokog svemira.

Iznad njih je laserski reflektor. Lseri su do sada osvijetljeni sa stanica International Laser Ranging Service kako bi izvršili nezavisnu provjeru orbitalne pozicije satelita do tačnosti manjoj od centimetra, kao rezervnu kopiju standardnog radio raspona.

Iznad toga je kružna antena C-band, koja svakih 45 minuta prima navigacijske poruke sa Galileo zemaljskog segmenta. Ovi signali uključuju ispravke za male greške sata, orbitalni drift ili kvarove satelita koje korisnički prijemnici mogu obraditi dok izvode popravke pozicioniranja, pomažući da Galileo isporuči pozicioniranje u mjerilima korisnicima širom svijeta.

Ono što podsjeća na bijelu palicu na kraju satelita je njegova S-band antena, koja se koristi za vraćanje "kućnih" telemetrijskih podataka u kontrolu misije na Zemlji i prikupljanje telekomandi za upravljanje satelitskom platformom i teretom - kao i za obavljanje korištenog raspona za procjenu položaja satelita u svemiru.

Maxwell EMC Facility je dio ESTEC testnog centra u tehničkom srcu ESA-e u Noordwijku, u Nizozemskoj – najvećem evropskom postrojenju za testiranje satelita, koji je testirao sve, osim dva, od 28 Galileo satelita koji su već u orbiti.

https://www.gpsworld.com/galileo-satellites-undergo-magnetic-testing-at-estec/