Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

EVROPSKO PRVENSTVO U ATLETICI

26.07.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U periodu od 11. do 21. avgusta 2022. godine održat će se 2. Evropsko prvenstvo u atletici u Minhenu u organizaciji organizacijskog odbora Evropskog prvenstva u saradnji sa odgovarajućim sportskim federacijama.

Evropsko prvenstvo predstavlja novi multi-sportski događaj koji se održava svake četiri godine, a koji se sastoji od postojećih seniorskih kontinentalnih prvenstava: Atletike (EA), Biciklizam (UEC), Gimnastika (UEG), Veslanje (FISA), Triatlon ETU)... koji su objedinjeni pod zajedničkim brendom.

 

Premijerno izdanje Evropskog prvenstva održano je u Berlinu i Glazgovu 2018. godine. Berlin i Glazgov su uspešno bili zajednički domaćini inauguracionog Evropskog prvenstva od 2. do 12. avgusta 2018. godine, okupljajući pojedinačna prvenstva sedam vodećih evropskih sportova u jedan koordinisani višesportski događaj. Vodeni sportovi, biciklizam, golf, gimnastika, veslanje i triatlon odvijali su se širom centralne Škotske, dok je Berlin bio domaćin atletskog programa.

 

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo koje ujedinjava 9 postojećih Evropskih prvenstava u jedan događaj, održaće se u Minhenu (Nemačka), uz učešće oko 4700 sportista iz 50 zemalja.

 

Programom Evropskog prevenstva predviđena su takmičenja u devet olimpijskih sportova, i to: atletika, odbojka na pijesku, kanu sprint, biciklizam, gimnastika, veslanje, sportsko penjanje, stolni tenis i triatlon.

 

Novost u ovogodišnjem izdanju Evropskog prvenstva su odbojka na pijesku, kanu sprint, sportsko penjanje i stolni tenis. Za razliku od Evropskog prvenstva 2018., plivanje, skokovi u vodu, umjetničko plivanje i plivanje na otvorenim vodama neće biti dio programa manifestacije, jer će se Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima 2022. održati u isto vrijeme u Rimu.

 

Prvi put održano 1934. godine u talijanskom gradu Torinu, od 2010. Europsko prvenstvo u atletici organizira se svake dvije godine, a od 2018. dio je četverogodišnjeg multisportskog događaja, Europskog prvenstva.

 

Više na: https://www.european-athletics.com/competitions/european-athletics-championships/overview