Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF)- Projekt praćenja CO2

15.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropski projekat za izgradnju mogućnosti praćenja i verifikacije globalne emisije ugljičnog dioksida (CO2) povezane s ljudskim aktivnostima na putu je da isporuči prototip sistema do 2023. godine, kaže koordinator projekta ECMWF-a.

Trogodišnji projekt Ljudske emisije CO2 (CHE) koji finansira EU okuplja 22 partnerske organizacije iz osam evropskih zemalja, a koordinira ga ECMWF. Sljedeći projekt nazvan Prototip sistem za Kopernik CO2 usluge (CoCO2) treba započeti u januaru 2021. godine.

Mogućnost praćenja i verifikacije antropogene emisije CO2 u budućnosti podržavat će aktivnosti o klimatskim promjenama u skladu s Pariškim sporazumom.  

"Imali smo uspješnu završnu CHE Generalnu skupštinu u julu, zajedno sa povezanim projektom VERIFY, te mogu potvrditi da smo na putu da isporučimo prototip sistema u 2023. godini", kaže naučnik ECMWF-a Gianpaolo Balsamo, koordinator CHE projekta.

Ključni CHE i CoCO2 zahtjevi su razlikovanje emisija povezanih s ljudskim aktivnostima od drugih izvora CO2 u atmosferi, praćenje emisija CO2 od lokalnih do globalnih razmjera i pružanje procjene nesigurnosti.

Dosadašnja postignuća

Sistem koji se razvija procijenit će antropogene emisije CO2 pomoću namjenske ponovne analize visoke rezolucije. Ova metoda optimalno kombinira niz podataka promatranja Zemlje s informacijama o modelu u procesu koji se naziva asimilacija podataka.

Rezultati neizbježno dolaze s neizvjesnostima. Da bi ih istražio, prototipni sistem će stvoriti skupinu ponovnih analiza zasnovanih na nešto drugačijim pretpostavkama.

"Jedno od najvećih CHE dostignuća do danas je izgradnja modela cjeline za CO2 koji vrlo dobro karakterizira nesigurnost, a koja se široko koristi u prognozi vremena", kaže Gianpaolo.

"To nam omogućava da radimo u vjerovatnosnom okviru za prekoračenje zadate koncentracije CO2 u određenom regionu i da dodamo nivo statističke značajnosti našim procjenama."

https://www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2020/ecmwf-led-co2-monitoring-project-track-2023-prototype