Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Edna Šunjić izabrana u Vijeće sportista Evropske specijalne olimpijade za period 2021-2023

18.01.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine (SOBiH) dobila je veliko priznanje izborom Edne Šunjić, osvajačice dvije zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igarama 2017. u Austriji, u Vijeće sportista Evropske specijalne olimpijade za period 2021-2023.

Edna Šunjić će zajedno sa Inge Maiberg – Estonija, Semen Bocharov- Rusija,  Kiera Byland – Velika Britanija, Claire Adams – Irska i Adam Hammer – Mađarska raditi na sprovođenju Strategije Evropske specijalne olimpijade za period 2021-2024, koja u fokusu ima inkluzivne sportske aktivnosti.

Edna Šunjić je je kao članica udruženja “Oaza” za koji se takmiči u alpskom skijanju, stonom tenisu i plvanju, ali i sa udruženjem” Down sindrom” iz Sarajava, “Trećom gimnazijom” koju trenutno pohađa, zadnjih nekoliko godina svojim aktivnostima pokazala da je inkluzija moguća, te da su sport i sportske aktivnosti najlakši način za ostvarivanje inkluzije.

Kroz razne promotivne aktivnosti Edna Šunjić uz podršku svoje mame Sabine Šunjić učestvuje na raznim sportskim  aktivnostima, forumima, seminarima i radionicama gdje govori o važnosti uključivanja u sport, obrazovanje, umjetnost i kulturu.

Slogan Specijale olimpijade “ O inkluziji se ne govori, inkluzija se živi” je sa Ednom Šunjić, ali i njenom porodicom, prijateljima poznanicima pokazuje da je inkluzija zaživjela u Bosni i Hercegovini.

Više na linku: https://www.sobih.org/