Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ECMWF se kreće prema politici otvorenih podataka

16.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Od 7. oktobra 2020. godine stotine grafikona prognoze Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) je besplatno i dostupno svima.

 

Grafikoni srednjoročnih, produženih i dugoročnih prognoza temperature, vjetra, padavina, oblaka i okeanskih valova su samo neki od proizvoda koji postaju dostupni. S fokusom ECMWF-a na predviđanju cjeline, grafikoni pokrivaju i informacije zasnovane na vjerovatnoći, koje pružaju vodič za prognozu povjerenja. Uključena je i vjerovatnoća ekstremnih uslova, kao i tropska i ekstratropska aktivnost ciklona.

 

Do sada je puni pristup ovim grafikonima prognoza bio ograničen na nacionalne meteorološke i hidrološke zavode država članica i pridruženih članica ECMWF-a, članice WMO-a i komercijalne kupce. Pristup je podlijegao nizu licenci po mjeri pri čemu su često nastajali troškovi za kupce. Samo nekoliko grafikona bilo je besplatno dostupno.

 

Mogućnost pristupa stotinama besplatnih grafikona i javno dostupnim znači da, ne samo da se informacije ne naplaćuju, već korisnici mogu dijeliti, redistribuirati i prilagođavati informacije po potrebi, čak i za komercijalne aplikacije, sve dok se pozivaju da je izvor istih ECMWF. Grafikoni su dostupni (charts are available)pod licencom Creative Commons (CC-BY 4.0).

 

https://www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2020/ecmwf-moves-towards-policy-open-data