Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Državna nagrada za sport dodijeljena Dušanu Bajeviću

20.02.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je na svečanoj ceremoniji Državna nagrada za sport za 2018.godinu dodijeljena proslavljenom fudbaleru i fudbalskom stručnjaku Dušanu Bajeviću.

                Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine najveće je priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeljuje za izuzetan doprinos u razvoju sporta i afirmaciju Bosne i Hercegovine.

                “Zaista sam dirnut i počašćen ovako velikom nagradom. Ovo priznanje čini me ponosnim i odgovornim da nastavim onako kako sam radio dosad. Kad dođeš u situaciju da te ljudi nagrađuju, onda se zapitaš jesi li stvarno toliko mnogo napravio. Obećavam da ću nastaviti cijeniti prave vrijednosti. Svom omiljenom sportu fudbalu i ljudima koji se brinu o njemu želim savjestan rad i uspjeh”, rekao je Bajević apelujući na vlasti da vode računa o mladima.

                Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović pozvao je sve one koji su uključeni u donošenje odluka koje se tiču sporta, da se konačno pristupi sistemskom riješavanju pitanja finansiranja sporta u Bosni i Hercegovini.

                „Nadam se da će današnji događaj potaknuti donosioce odluka da razmisle vrijedi li stvoriti sistemski ambijent koji će nam sutra iznjedriti novog Bajevića, Tanjevića, Osima, Delibašića, Mujanovićku, Džeku, Nurkića, Džumhura i mnoge druge“, rekao je Osmanović.

Dušanu Bajeviću nagrada je dodjeljena za izuzetne rezultate koje je ostvario kao fudbaler, fudbalski trener i direktor grčkog AEK-a. Svoj fudbalski put započeo u mostarskom Veležu, a sudbina ga je odvela u Grčku gdje je napravio historijske rezultate. Za Velež je odigrao preko 550 utakmica. Drugi je strijelac Prve lige Jugoslavije svih vremena. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 37 utakmica, postigavši 29 golova. Princ sa Neretve, između ostalog, osvojio je dva puta prvenstvo Grčke i nacionalni Kup kao fudbaler. Odigrao je 106 utakmica, postigavši 65 golova.

                U trenutku kada je Nogometni/Fudbalski savez BiH bio suspendovan, 2011. godine, postaje dio Komiteta za normalizaciju, čime je dao veliki doprinos u spašavanju bh. fudbala i time pokazao svoju sportsku veličinu.