Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

DODATNE MJERE EVROPSKE UNIJE ZA ODGOVOR NA COVID-19

11.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U izjavi predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen od 28. oktobra, a povodom predstavljanja dodatnog paketa mjera Evropske unije za odgovor na COVID-19, izražena je zabrinutost zbog ozbiljnosti situacije u vezi sa COVID-19 u gotovo svima članicama EU. „Naš cilj je jasan: moramo obuzdati virus sve dok ne budemo imali na raspolaganju lijekove, vakcine i ostale mehanizme pomoću kojih možemo zaštititi zdravlje svih“, rekla je von der Leyen.

Nijedna zemlja članica EU neće se sigurno izvući iz ove krize, sve dok to ne učine i ostale zemllje, pa je zbog toga predsjednica Evropske komisije naglasila hitnu potrebu za saradnjom, koordinacijom i solidarnosti.  

Dodatni paket mjera koje je Komisija predložila trebalo bi da omogući koordinirani pristup razmjeni podataka, testiranju, medicinskoj i nemedicinskoj opremi, putovanjima i strategijama vakcinisanja. Ove mjere  se zasnivaju na temeljima, iskustvu i stručnosti EU-a i njenih država članica u postupanju s virusom i imaju za cilj pojačati odgovor EU na ponovno izbijanje virusa.  

U rasponu od bolje razmjene informacija među državama članicama, efikasnijeg i bržeg testiranja, pripreme planova vakcinacije do povezivanje nacionalnih aplikacija za praćenje kontakata i olakšavanja putovanja, cilj ovih mjera je ograničiti širenje koronavirusa, spasiti živote i ojačati otpornost unutrašnjeg tržišta.

„Koordiniranom akcijom i preuzimanjem odgovornosti na svim nivoima možemo postići kontrolu virusa korona, zaštititi zdravlje svih i postepeno vraćati naše društvo i ekonomiju u normalu“,  izjavila je Ursula von der Leyen.

Uz kontinirano djelovanje na poboljšanju globalnog, evropskog i nacionalnog odgovora na COVID-19 pandemiju, takođe je potrebno raditi na uspostavljanju snažnog sistema za budućnost. Ovim dodatnim mjerama, kao i paketom mjera koje će donijeti 11. novembra, Komisija želi da riješi više strukturnih nedostataka koje je otkrio COVID-19 i napravi poboljšanja u odgovoru na krize koja su potrebna za izgradnju jačeg okvira EU-a za buduće djelovanje u oblasti zaštite zdravlja.

Predstojeći mjeseci biće izazov. Kapacitet zdravstvenog sektora za odgovor biće stavljen na ispit, a vlade će se suočiti s teškim odlukama o tome koja su ograničenja potrebna za kontrolu širenja virusa.

Koraci utvrđeni u dokumentu „Komunikacija Evropske komisije Evropskom parlamentu,  Evropskom vijeću i Vijeću o dodatnim mjerama za odgovor na COVID-19“ pokazuju kako EU može i mora djelovati kako bi se evropska dimenzija usmjerila na napore u borbi protiv ponovnog izbijanja epidemije. Saradnja je od ključne važnosti za korištenje potencijala novih tehnologija kako bi se osiguralo da se oskudna sredstva rasporede na najbolji mogući način, te kako bi se osiguralo da građani i preduzeća mogu i dalje imati koristi od ekonomskih  i društvenih prednosti jedinstvenog tržišta.

Komunikacija je dostupna na: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/communication-additional-covid-19-response-measures.pdf