Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

DARIAH HR- Vijesti i poziv za učešće na webinaru i radionicama za naučnike, istraživače i stručnjake iz humanističkih nauka

18.11.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Zadru se od 13. do 15. oktobra u saradnji sa Univerzitetom u Zadru održala prva Međunarodna DARIAH-HR konferencija pod nazivom Digital Humanities & Heritage. Informacije o održanoj konferenciji, posteri i sadržaj nalaze se na web stranici konferencije: 1st DARIAH-HR International Conference, Zadar, Croatia / 13-15 October 2021.

 

Planirane aktivnosti za naredni period u sklopu DARIAH su:

Od 8. do 10. novembra te od 15. do 16. novembra 2021. godine u online formatu održat će se prvi Go Triple Hackathon. Pipremni sastanak zakazan je za 3. novembar, a više informacija o događaju te o prijavi dostupno je na linku: https://project.gotriple.eu/gotriple-hackathon-2021/ ili putem e-maila: ikatsaloulis@ekt.gr.

Belgijski centar CEMPER- Centre for Music and Performing Arts Heritage in Flanders organizuje niz online webinara na temu umjetnosti, kulturne baštine i arhiva budućnosti. Prvi webinar pod nazivom “What is the role of the archivist in times of (online) participation?” koji će voditi Alexandra Eveleigh, Collections Information Manager u Wellcome Collection u Londonu, održat će se 7. decembra 2021. godine, od 15:00- 16:30 h. Više informacija kao i prijava nalazi se na stranici CEMPER-a: https://www.cemper.be/to-imagine-otherwise-get-inspired.

Od 31. maja do 3. juna 2022. godine u Atini će se, nakon dvije godine u online izdanju, održati DARIAH Annual Event 2022. Više informacija o navedenom događaju uskoro će biti dostupno na linku: https://www.dariah.eu/news-events/annual-events/

U sklopu projekta A Linked Digital Future for the Performing Arts, kanadsko udruženje CAPACOA (Canadian Association for the Performing Arts) poziva na Wikidata radionice: 2021-2022 Wikidata workshops series (https://linkeddigitalfuture.ca/wikidata-workshops-season-2/)  koje će se održavati do maja 2022. godine. Radionice su namijenjene početnicima ali i onima koji žele usavršiti svoje znanje. Radni jezici su engleski i francuski, a sljedeći termini su 1. decembra (francuski) i 5. januara (engleski) 2021. godine.

Također, Projekat TRIPLE objavio je beta verziju platforme koja omogućava pretraživanje i pristup SSH resursima i istraživačima. Platforma GoTriple Beta dostupna je na linku: gotriple.eu.