Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

BRITANSKE FIRME RAZVIJAJU PRECIZNIJI ATOMSKI SAT ZA GNSS

08.04.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Stručnjaci za nanoizradu udružili su se sa stručnjakom za dizajn proizvoda, na projektu Ujedinjenog Kraljevstva za istraživanje i inovacije (UKRI) koji finansira Fond za industrijsku strategiju izazova radi razvoja inovativnih tehnika u minijaturizaciji optičkih atomskih satova.

 

Nova tehnologija sata pomoći će poboljšanju tačnost GNSS lokacije, kao i rješavanju skalabilnosti drugih kvantnih tehnologija.

 

Mali, jeftini atomski satovi bit će presudni jer razvijaju elastičnu infrastrukturu položaja, navigacije i vremena (PNT) kako bi podržali financijske, distribucijske i komunikacijske usluge.

                                                                                                                                    

Hladni atomski uzorci doveli su do napretka u preciznoj metrologiji mjerenjem frekvencijskog razdvajanja diskretnih nivoa atomske energije. Ovi atomski satovi vrhunski su primjerci vremena, a najsavremeniji instrumenti pružaju vremensku tačnost koja dugo nije unapredjivana.

 

Zbog visokog nivoa preciznosti ovih instrumenata, atomski satovi se koriste za koordinaciju sistema koji zahtijevaju krajnju preciznost, poput GNSS-a. Svaka satelitska mreža sadrži više atomskih satova koji doprinose preciznim vremenskim podacima, koji se dekodiraju kako bi se pružili podaci o lokaciji efektivnom sinhronizacijom atomskih satova svakog prijemnika sa satelitskim.

 

Projekat je studija izvodljivosti koja ima za cilj olakšati minijaturizaciju vrhunskih atomskih satova. Da bi se postigla tako visoka vremenska rezolucija, atomski sat koristi ultra uske prelaze u atomima stroncijuma, pružajući redove veličine bolje performanse od svojih prethpdnika iz rubidija zbog užih atomskih karakteristika. Jednostavno rečeno, što je atomski prijelaz uži, to je atomski sat precizniji.

 

Važan faktor u tehnologiji hladnog atomskog sata je mrežanje magnetno-optičkih zamki (gMOT). S gMOT-ovima, difrakcijske rešetke dijele i usmjeravaju dolaznu zraku u stativ difraktovanih zraka, omogućavajući preklapanja od četiri zrake.

 

Ovim će se razviti optički sistem koji će dovoditi lasersko svjetlo na gMOT čip.

Atomski satovi sastavni su dio moderne tehnologije i utiču na naše svakodnevne rutine od računarstva i financijskih transakcija do navigacijskih sistema koje koristimo u telefonima i automobilima. Kao vrhunska atomska tehnologija satovi pomiču nove granice u preciznom mjerenju, suočeni smo s novim izazovom dovođenja ovog složenog i velikog fizičkog aparata u kompaktan i user-friendly sistem gdje možemo ostvariti najveći društveni i ekonomski uticaj.

 

Ovaj projekat osigurava da će britanska ekonomija i društvo imati koristi od sljedeće generacije kvantnih uređaja i biti spremni za eru kvantnosti.

 

https://www.gpsworld.com/uk-firms-to-develop-a-more-accurate-atomic-clock-for-gnss/