Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

29. maj – Svjetski dan izazova

29.05.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

World Challenge Day, ili Svjetski dan izazova, je međunarodno prijateljsko takmičenje u sportu za sve i fizičkoj aktivnosti. U ovom događaju zajednice širom svijeta se takmiče kako bi motivisale što više ljudi da budu fizički aktivni najmanje 15 minuta tokom jednog dana. Ovaj dan se obilježava posljednje srijede u maju.

Cilj Svjetskog dana izazova je podizanje svijesti i entuzijazma za tjelesnu aktivnost i aktivan način života. Ovaj događaj je otvoren za zajednice svih veličina iz bilo koje zemlje, a od svog početka 1991. godine, postao je izuzetno popularan, okupljajući milione učesnika svake godine.

Ove godine, 29. maja, obilježava se 30. izdanje ove globalne inicijative koju vodi TAFISA (The Association for International Sport for All), uz podršku ISCA (International Sport and Culture Association) i UNESCO-a (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

Ove godine, kampanja se oslanja na pokret Zdravi gradovi koji je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Cilj je proširiti diskusiju o rekreativnoj tjelesnoj aktivnosti, utilitarnoj tjelesnoj aktivnosti i načinima prevoza, koji danas značajno utiču na zdravlje i funkcionalnost gradova. Na ovaj način, podstiče se prakticiranje fizičkih i sportskih aktivnosti u slobodno vrijeme, kao i promocija stvaranja aktivnijih zajednica kroz programe usmjerene na hodanje, trčanje i vožnju bicikla.