Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

21. mart Svjetski dan geodeta

20.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Put do Svjetskog Dana geodeta započeo je još u drevnom Egiptu kada je društvo prvi put koristilo geodetske tehnike za podjelu zemlje. Kroz povijest su geodeti ostali pioniri otkrića oblikujući naš svijet do današnjeg postojanja, istražujući nepoznato na Zemlji ali i u svemiru.

Evropsko vijeće geodeta (The Council of European Geodetic Surveyors–CLGE), zajedno sa Nacionalnim udruženjem profesionalnih geodeta SAD-a (National Society of Professional Surveyors-NSPS) i Međunarodnom udrugom geodeta (International Federation of Surveyors–FIG) proglasili su 21. mart Svjetskim danom geodeta.

Proslava Svjetskog dana geodeta po prvi puta je održana 2018. godine u Washingtonu, tokom „Geodetske sedmice“ u sklopu konferencije „Zemlja i siromaštvo“. 

Cijeneći ulogu geodezije i geodeta povodom „Svjetskog dana geodeta“svim geodetima u Bosni i Hercegovini čestitamo Svjetski dan geodeta. U ime Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine svim geodetima u Bosni i Hecegovini, želimo da ostanu posvećeni struci i korisnicima usluga, te da zajedno doprinesemo razvoju društva u kojem živimo.