Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

23. MART – SVJETSKI DAN METEOROLOGIJE VREMENSKI SPREMAN – KLIMATSKI PAMETAN

22.03.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Vremenski spreman, klimatski pametan (Weather ready – Climate smart), je tema Svjetskog dana meteorologije, koji se obilježava svakog 23. marta, pa i ove 2018. godine. Sve više stanovništva se suočava sa opasnostima kao što su cikloni, velike kiše, toplotni talasi, suša i još mnogo toga. Dugoročne klimatske promjene povećavaju intenzitet i učestalost ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja i uzrokuju porast nivoa mora i acidifikaciju okeana.

Zbog toga je jedan od glavnih prioriteta WMO-a i nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi zaštita života, životnih uslova i imovine od rizika vezanih za vremenske, klimatske i vodne tokove. Pri tome, WMO i njeni članovi podržavaju globalnu agendu održivog razvoja, prilagođavanja klimatskih promjenama i smanjenju rizika od katastrofa.

WMO i Nacionalne meteorološke službe projektuju operativne usluge od dnevnih vremenskih prognoza do dugoročnih predviđanja o klimatskim promjenama, koje pomažu društvu da bude spremno za vrijeme i klimatske promjene. Nacionalne hidrološke službe su od suštinskog značaja za dobro upravljanje vodnim resursima za poljoprivredu, industriju, energiju i ljudsku potrošnju. Ove službe osnažuju nas da upravljamo rizicima u vezi sa vremenom, klimom i vodom.

Sistemi ranog upozoravanja i druge mjere smanjenja rizika od nesreća, su od vitanog značaja za povećanje otpornosti naših zajdnica. Hidrološki monitoring povećava naše razumjevanje vodenog ciklusa i tako podržava upravljanje vodom.