O programu

13.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Program COST (European Cooperation in Science and Technology) je međuvladin okvir za međunarodnu saradnju u oblasti nauke i tehnologije u Evropi, osnovan 1971. godine.

Bosna i Hercegovina je od 2009. godine punopravna članica programa COST.

Punopravna članica programa COST ima mogućnost da imenuje dva člana u upravni odbor (MC) COST akcija za koje je prihvatila memorandum o razumjevanju.

Izmjenjena Pravila za nominaciju u upravni odbor akcije COST programa se, u skladu sa praksama zemalja članica Evropske unije, i na preporuku COST ureda, primjenjuju od 13. 6. 2024. godine.

Ovdje su linkovi za:

Pravila za nominaciju u MC akcije

Zahtjev za nominaciju u MC akcije

Izjava

Obrazac za Izvještaj o učešću u završenoj akciji

Program COST finansira konferencije, radionice, obuke, kratkoročne naučne razmjene i aktivnosti prikazivanja rezultata programa iz različitih oblasti. Program pruža jedinstvenu mogućnost za razvijanje ideja i novih inicijativa u nauci i tehnologijama.

Program COST ne obuhvata finansiranje istraživanja, ali daje podršku za formiranje istraživačkih mreža kroz COST Akcije.

 

COST Akcija je interdisciplinarna istraživačka mreža koja okuplja istraživače i inovatore iz akademske zajednice, malih i srednjih poduzeća, javnih institucija i drugih relevantnih organizacija ili zainteresiranih strana.

Otvorena za sva područja nauke i tehnologije, COST Akcija nudi panevropsko okruženje za pojedince kako bi razvili svoje profesionalne istraživačke mreže i unaprijedili svoje karijere.

Kako pronaći Akciju?

Akcije su predstavljene na stranici COST programa https://www.cost.eu/browse-actions

COST koordinatorica za Bosnu i Hercegovinu:

Alma Hasanović

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine

Trg Bosne i Hercegovine 1

71000 Sarajevo

e-mail: Alma.Hasanovic@mcp.gov.ba

Telefon: 033/492-553

          

www.cost.eu